Най-малко 49 души са убити и 48 са ранени при нападение, извършено от бял националист и предавано на живо по социалните медии, в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. В едната джамия са загинали 41 души, в другата - седем, а един човек е починал в болница.
 
Сред жертвите няма българи. По непотвърдени данни сред загиналите и ранените има бангладешци и йорданци. Пакистан, Малайзия, Индонезия и Турция съобщават за ранени техни граждани.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
 

Според полиция няколко души са участвали в атаката. Обезвредени са няколко самоделни взривни устройства, открити прикрепени към автомобили. Задържани са четирима души - трима мъже и една жена. Единият от тях - австралиецът Брентън Тарант, на 28 години, е публикувал антиимигрантски манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си.
 
Тарант обяснява: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят". "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция", допълва той. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад".

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (СНИМКИ)
 

Терористът е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си, а около врата си - нацистки символ "Черно слънце".
 
Цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки. Личат поне три български имена - това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век; на Битката при Булаир от Балканската война; проходът Шипка, изписан на английски, както и годините на Руско-турската война.

Сред убитите и ранените в Нова Зеландия има чужденци
 
Върху оръжията на Брентън Тарант има и множество надписи на сръбски език. В негов туит се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската война. Има надписи и за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389 г., за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа. Върху част от оръжията има надписи и на немски език.
 
Брентън Тарант е посетил Балканите за пръв път през 2016 г., съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. За периода 28-30 декември 2016 г. е установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна Гора, през Босна и Херцеговина и Хърватска. В края на миналата година престоява седмица в България, като посещава исторически места по маршрута София - Плевен - Габрово - Велико Търново - Казанлък - Пловдив - Асеновград - Бачково - Банско - Благоевград - Перник. След това отива в Румъния и Унгария.
 

Според властите балканските му визити са свързани преди всичко с посещение на исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християнска и османска армия.