Нападенията в две джамии в Нова Зеландия са организиран терористичен акт, предават "Дейли мейл" и "Сън". Това става ясно след като е разкрита самоличността на единия от атентаторите. Той се казва Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия.

БГНЕС

Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.
 
Полицията в Нова Зеландия потвърди „множество жертви“ при стрелба в джамия

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят". "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция", допълва той.

БГНЕС

В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел.
 
При стрелбата в джамията "Масджид Ал Нур" са били убити поне 27 души, съобщава Отаго Дейли Таймс, позовавайки се на портала Newshub. Първоначално стрелба е възникнала в джамия в центъра на града, а по-късно бе съобщено, че има и втора стрелба в друга джамия в покрайнините на града, както и в градска болница предава РИА Новости.
 
Четирима души са арестувани след стрелбата в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Свидетелят Лен Пенеха каза, че е видял мъж, облечен в черно, да влиза в джамията "Масджид Ал Нур" и след това е чул десетки изстрели, последвани от хора, бягащи от джамията в ужас.

БГНЕС

Както съобщава радио Ню Зиланд, стрелбата с автомат в първата джамия е била открита от мъж с армейско яке, шлем и очила. По време на извънредната ситуация в джамията е имало около 300 души. Нападателят е предавал на живо във Facebook. Той беше задържан. По-късно полицията съобщи, че няколко души са участвали в атаката.
 
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нарече терористичния акт "един от най-черните дни в историята на страната".
БГНЕС