Четиридесет и девет души са убити по време на петъчната молитва при стрелба срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде Франс прес.

Сред убитите има жени и деца. При атаката са тежко ранени 20 души, заяви новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн, която нарече днешния ден един от най-мрачните за Нова Зеландия.

Полицията в Нова Зеландия потвърди „множество жертви“ при стрелба в джамия

Полицията в Нова Зеландия съобщи, че е задържала четирима души във връзка със смъртоносните стрелби в двете джамии в Крайстчърч и е обезвредила няколко самоделни взривни устройства.
 
В едната джамия са загинали 41 души, в другата - седем, а един човек е починал в болница, уточни комисар Майк Буш, като подчерта, че атаката е била "много добре планирана". 

Четирима души са арестувани след стрелбата в Нова Зеландия (ВИДЕО)

В града са открити и няколко самоделни взривни устройства, прикрепени към автомобили. Жителите на Крайстчърч са призовани да не напускат домовете си, а властите призоваха всички джамии днес да останат затворени.
 
Премиерът Джасинда Ардърн определи случилото се като "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". 

Точният брой на нападателите не е известен, но Джасинда Ардърн заяви, че във връзка с атаката са задържани трима души. Полицията съобщи, че военни са обезвредили няколко самоделни взривни устройства на местата на нападенията.

Нападенията в Нова Зеландия са терористичен акт (ВИДЕО)
БГНЕС