Брентън Тарант посетил исторически места у нас и на Балканите, свързани с историята на балканските страни и с битки между християнска и османска армия
Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
101004
Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
  • Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
28-годишният австралиец Брентън Тарант, който извърши нападенията в новозеландски джамии, е бил в България четири месеца преди нападението. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров. По негова информация Брентън Тарант е кацнал у нас на 9 ноември с полет от Дубай и е престоял у нас близо седмица. В периода Тарант посетил множество български градове и исторически обекти. До момента няма информация да е развивал у нас терористична дейност, допълни Цацаров.

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (СНИМКИ)
 
По информация на Сотир Цацаров Брентън Тарант посетил Балканите за пръв път през 2016 г. Тогава обаче не посетил България: "За периода 28-30 декември 2016 г. е установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна Гора, през Босна и Херцеговина и Хърватска. Тогава предимно той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България".
 
Второто си посещение на Балканите Тарант прави в края на миналата година. Този път той престоява седмица у нас: "На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище София с полет от Дубай. На следващия ден той наема автомобил, с който е пътувал около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, пропуснах Казанлък и Банско. Тоест, посетените места са по маршрута София - Плевен - Габрово - Велико Търново - Казанлък - Пловдив - Асеновград - Бачково - Банско - Благоевград - Перник. И в крайна сметка, на 15 ноември 2018 г. с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ".

Полицията в Нова Зеландия потвърди „множество жертви“ при стрелба в джамия
 
До момента няма информация Тарант да е установил някакви контакти в България, нито да е развивал терористична дейност у нас: "Версията, която се споделя и от чуждестранни партньори, е, че пътуването и през 2016 г. в Сърбия - Черна Гора - Босна и Херцеговина - Хърватия, и пътуването през 2018 г. в България - Румъния - Унгария е свързано преди всичко с посещение на исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християнска и османска армия".

извънредна среща в МС Екатерина Захариева Сотир Цацаров и Младен Маринов
БГНЕС