Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов събира специализираните служби и прокуратурата на спешна среща заради терористичния акт в Нова Зеландия, съобщава „Фокус“.

28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. На разпространени по-късно снимки се вижда, че оръжията, които използва, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. Според изданието надписите на оръжието може да разкрият много за източника на вдъхновение на нападателя за извършване на атаката.

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (СНИМКИ)

На снимките се виждат няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи, както и на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи „Битка при Булаир 1913". Става въпрос за боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус.

Нова Зеландия
БГНЕС

асте броят на жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия

На оръжието и пълнителите се четат още името на принц Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).
Агенция Фокус