Намиращият се в изгнание в Обединените арабски емирства (ОАЕ) афганистански президент Ашраф Гани заяви, че е напуснал Кабул, за да предотврати кръвопролитие. Той  опроверга съобщенията, че е взел със себе си голяма сума пари, когато е заминал от президентския дворец, предаде Ройтерс.

Гани беше остро разкритикуван от бивши свои министри за това, че е напуснал внезапно страната, когато силите на талибаните влязоха в Кабул в неделя.

Разкриха местонахождението на избягалия афганистански президент

"Ако бях останал, щях да стана свидетел на кръвопролитие в Кабул", каза Гани във видео, разпространено във Фейсбук и излъчено от телевизия "Ал Джазира", което стана първото му публично изказване, откакто бе потвърдено, че се намира в ОАЕ.



Гани потвърди, че към момента се намира в ОАЕ. "Принудиха ме да напусна Кабул, не исках да стана причина за кръвопролития в столицата", каза той и добави, че "са го търсили". "Бях в двореца, когато охраната ми каза, че е станало нещо като преврат, когато талибаните влязоха в столицата", заяви Гани, цитиран от ТАСС.

Афганистанският президент подчерта, че не се смята за предател. "Не съм предавал родината си и моля всички да не обръщат внимание на слухове, искахме мир за Кабул и не искахме, той да бъде разрушен. Силно се надявам, че войната в Афганистан ще приключи. Нашите въоръжени сили не са отговорни за този провал, вината е изцяло върху политиците", каза Гани.

Афганистанският първи вицепрезидент се самопровъзгласи за „легитимен временен“ президент

Той добави, че е избягал, защото се е доверил на съвета на правителствени служители.

Афганистанският президент заяви, че подкрепя преговорите между талибаните, които взеха властта в Кабул, и бивши висши афганистански представители, като добави, че "води преговори за връщане" в страната си, от която избяга в неделя в ОАЕ, отбелязва Франс прес.

"Сега съм в ОАЕ, но в близко бъдеще ще се върна в своята страна", каза Гани, отбелязвайки, че до връщането си в родината "води консултации с други" афганистански представители. Ашраф Гани каза, че ще продължава да полага усилия "за постигане на справедливост за афганистанците".

"Подкрепям инициативата на правителството да преговаря с (бившия вицепрезидент) Абдула Абдула и бившия президент Хамид Карзай (негов предшественик). Желая успех на този процес", каза Гани във видеообръщението си от ОАЕ, разпространено във Фейсбук.
БТА