Ашраф Гани
Ашраф Гани / БТА
Президентът на Афганистан Ашраф Гани се намира в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщи афганистанската телевизия "Кабул нюз", цитирана от ТАСС.

В следобедните часове ОАЕ потвърдиха, че са приели Гани и семейството му по "хуманитарни съображения", предаде Асошиейтед прес.

В неделя вечерта, няколко часа преди талибаните да влязат без бой в Кабул, Гани напусна страната.

Един от създателите на талибаните се завърна в Афганистан след години в изгнание

В изявлението, направено от държавната информационна агенция на ОАЕ - УАМ, не се посочва, къде точно в страната се намира Ашраф Гани.
Агенцията цитира външното министерство на страната в съобщение, съдържащо само едно изречение.

Самият президент написа вече във Фейсбук, че е решил да се оттегли, за да предотврати кръвопролитие.

Твърди се, че членове на създадения в Кабул съвет за мирно предаване на властта са предлагали на Гани да им предаде правомощията си, но той отказал.

Според агенция Блумбърг в катарската столица Доха още няколко седмици преди падането на Кабул били започнали преговори за предаване на властта на талибаните, така че някои представители на предишната афганистанска власт да влязат в новите управленски структури. Тази схема обаче била обезсмислена от бягството на Гани.

Талибаните на пресконференция: Няма да има насилие и хаос

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид каза, че движението води консултации за новата политическа система на Афганистан, включително с ръководителя на на Съвета за национално помирение Абдула Абдула.
БТА