Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО призова международната общност да защити обектите на културното наследство в Афганистан, съобщи пред ТАСС Тома Малар от пресслужбата на организацията.

"Богатото и разнообразно наследство на територията на Афганистан е изключителна ценност за цялото човечество. Това наследство трябва да бъде запазено", каза той.

Малар отбеляза, че става дума на първо място за Националния музей на Афганистан в Кабул, за Музея на ислямското изкуство в Газни, за обектите на световното наследство на ЮНЕСКО - Минарето и археологическите обекти в Джам, както и културният ландшафт и археологически находки в долината Бамиян.

Талибаните превзеха столицата Кабул и установиха контрол над цялата страна през последните дни.

Френски специалисти по опазване на историческото и културна наследство изразяват опасения за съдбата на паметниците на територията на Афганистан. През 2001 г. талибаните взривиха две статуи на Буда в Бамиян. Според археолози те били изсечени в скалите през шести век от нашата ера и били част от комплекс будистки манастири. Унищожаването на ценните паметници на културата тогава предизвика шок и категорично осъждане от страна на международната общност.

През последните години при въоръжени конфликти освен статуите на Буда в Бамиян бяха унищожени и други световни обекти като исторически паметници в Тимбукту, Мали през 2012-2013 г. и в Палмира, Сирия през 2015-2017 г.
БТА