/ БГНЕС
Афганистанските талибани все още поддържат близки връзки с терористичната мрежа Ал Каида въпреки подписаното от тях мирно споразумение със САЩ, което ги задължава да противостоят на други въоръжени групировки. Това се констатира в доклад на ООН, огласен днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Афганистан: Талибаните обявяват тридневно прекратяване на огъня

Комисията, изготвила доклада, установява, че през последните месеци са били убити няколко видни фигури от Ал Каида, но в Афганистан все още пребивават голям брой изтъкнати лидери от групировката, оглавявана навремето от Осама бин Ладен. Според доклада тези лидери са във връзка със страховитата мрежа Хакани, съюзник на талибаните, и все още играят важна роля в операциите на талибаните.
 


В изявление на английски език говорителят на талибаните Забиула Муджахид заклейми доклада като "безпочвен" и "преднамерен".

Споразумението между САЩ и талибаните, пописано в столицата на Катар в края на февруари, цели постепенното изтегляне на американските войски от Афганистан след 19-те години на война и проправя пътя за вътрешни афганистански преговори за определяне на политическото бъдеще на азиатската страна. Според договора талибаните се задължават да воюват с други терористични групи, включително Ал Каида, и да не позволяват афганистанската територия да бъде използвана за нападения срещу САЩ. Но досега не са публикувани подробности за антитерористичните ангажименти на талибаните. Критици на сделката изразяват безпокойство относно нейната неопределеност и предупреждават, че мониторингът върху действията на талибаните е труден, припомня АП.
БТА