Висшите политически лидери на талибаните започват да се завръща в Афганистан от Катар, където много от тях прекараха години в изгнание. Това съобщи BBC.

Сред тях е и молла Абдул Гани Барадар, който един от основателите на талибанското движение. Барадар, беше част от преговорите със САЩ в Катар, след като беше освободен от затвора, за да улесни мирния процес. Той беше заловен при съвместна американско-пакистанска операция в Карачи през 2010 г.

САЩ разследват смъртните случаи при излитането на самолет от Кабул

Междувременно Ройтерс съобщи, че повече от 2200 дипломати и цивилни граждани са евакуирани от Афганистан с военни полети.
Рано сутринта в сряда 131 души кацнаха на летището във Франкфурт. Те бяха евакуирани от Кабул в столицата на Узбекистан Ташкент, където след това се качиха на полет на Lufthansa до Франкфурт, нает от германското правителство.

полети Афганистан
БТА

Германската авиокомпания обяви, че ще извърши още такива полети през следващите няколко дни, информира Deutsche Welle.

Отделно холандски транспортен самолет C-17 е излетял от Кабул с 40 души на борда, съобщи Министерството на отбраната на страната.

полети Афганистан
БТА

Късно във вторник вечерта самолет на Кралски военновъздушни сили кацна на летището във въздушната база Бриз Нортън във Великобритания. На борда е имало както британски граждани, така и афганистанци, обявиха властите в страната.

Талибаните на пресконференция: Няма да има насилие и хаос

Все още не ясно кога ще бъдат подновени пътническите полети от кабулското летище.