Представители на талибаните в някои части на Афганистан са съгласни момичетата да се образоват, съобщи Детският фонд на ООН /УНИЦЕФ/, цитиран от Ройтерс.

УНИЦЕФ продължава да доставя хуманитарна помощ на много места в Афганистан и се надява на сътрудничество с талибаните, които поеха контрола върху страната, каза в Женева Мустафа бен Масауд, ръководител на полевите операция в Афганистан на фонда. Той изрази оптимизъм в добрия изход от преговорите с новите управляващи в страната. По думите му засега няма разногласия относно полевите офиси на УНИЦЕФ, като 11 от 13-те офиса в момента функционират.

От УНИЦЕФ казаха, че някои местни талибански лидери са заявили, че чакат указания от висшето ръководство. Други обаче са заявили, че искат училищата да продължат да работят.

В центъра на афганистанската столица Кабул се състоя демонстрация с настояването жени да бъдат включени в бъдещото управление на Афганистан, допълва ТАСС, като се позова на Хаама прес. Според афганистанската агенция в провинция Кумар младежи са манифестирали с настояване да бъде запазен досегашния национален флаг на държавата.
БТА