/ БТА
Американските военновъздушни сили съобщиха, че тяхното Бюро за специални разследвания проверява случай от понеделник на летището в Кабул, довел до смъртта на неуточнен брой хора при опит на транспортен самолет C-17 да излети, след като беше наобиколен от стотици афганистанци, искащи отчаяно да напуснат страната си, предаде Асошиейтед прес.

Военните евакуационни полети започнаха да излитат от Кабул (ВИДЕО)

ВВС на САЩ не казаха колко души са загинали. Те заявиха, че в колесника на самолета били открити човешки останки, доста след като той вече се бил приземил във военновъздушната база "Ал Удейд" в Катар.

Видеоклипове от случката, включително кадри с падащи от самолета хора по време на излитането му, бяха гледани масово в социалните мрежи. Кадрите уловиха първоначалния хаос, царящ по време на ръководената от САЩ евакуация, последвала превземането на Афганистан от талибаните.

Стрелба и хаос на летището в Кабул: Стотици гонят отлитащите самолети (ВИДЕО)
 

Американските ВВС заявиха, че самолетът C-17 "Глоубмастър 3" е кацнал на летището в Кабул, за да достави оборудване за евакуацията. Преди екипажът да успее да разтовари, машината е обградена от стотици афганистански граждани, нарушили периметъра за сигурност. Понеже ситуацията със сигурността ставала все по-лоша, екипажът решил да излети.

И България призова желаещите да напуснат Афганистан да не бъдат спирани
 

Най-малко 40 души са загинали от понеделник при блъсканицата и при стрелба на международното летище в Кабул, съобщи телевизионният канал "Толо нюз", като се позова на командир от талибаните, намиращ се на летището, предаде ТАСС.

По думите му хората са загинали в резултат "на употреба на огнестрелно оръжие от чуждестранните сили", а също и заради блъсканицата. Той призова населението да не отива към аерогарата и "да не вярва на лъжливи слухове, че може да се отлети зад граница".
БТА