След завладяването на Афганистан в социалните мрежи се появиха клипове как талибаните се забавляват в лунапарк в Кабул, съобщи NOVA. На кадрите се вижда как те се смеят, докато се возят на блъскащите колички, някои тежко въоръжени. Друга група се върти на въртележка с пластмасови кончета с ярки цветове. Появи се и видеоклип как талибаните откриват фитнес салон. Някои колебливо пробват уредите за упражнения, докато техен боен другар с гранатомет на рамо ги снима.  Същевременно хаосът на летището в Кабул беше временно овладян, но напрежението остава. Хиляди искат да напуснат страната и виждат самолетите на чуждите държави като единствено спасение. А талибаните отново настояват, че носят мир и стабилност и приканиха местните да се върнат към обичайните си занимания. „Моля ви, не изоставяйте моето семейство. Това ще коства много животи. Ще предизвика много болка”. Това е призивът на афганистански преводач към правителството в Лондон. Хора като неговите роднини са заплашени от отмъщението на талибаните.

Афганистанският първи вицепрезидент се самопровъзгласи за „легитимен временен“ президент

„Те се правят на миротворци, но това е само шоу. В бъдеще всички знаем какво ще стане. Само че няма да има чуждестранни медии да го покажат”, смята Мохлер Р., бивш преводач за войските на НАТО.

Много от хората, които панически се стичат на летището в Кабул, са в подобно положение. Талибаните знаят кои са работили за Запада и опасенията са, че ще има наказания. А някои западни страни директно признават, че няма да могат да помогнат.

„Искам да кажа открито на нашите ветерани от войната - въпреки усилията ни, знам, че подкрепата няма да достигне всички, които би трябвало да я получат. Събитията на терен надделяват над нашите опити. Иска ми се да не беше така”, заяви Скот Морисън, премиер на Австралия.

Талибаните обещаха да не посягат на чуждо имущество и да уважават чужденците

А в Кабул обстановката е по-спокойна. Хилядите войници, които изпратиха Съединените щати, Великобритания, Франция и други страни, реално не охраняват своите сънародници от талибаните, а спират огромното множество обикновени граждани, които хаотично се опитват да се качат на самолетите и да избягат. Някои дори успяха.

Американски военен самолет, в който хората успели да влязат, излетя с цели 640 души на борда. Кацнал в Катар. Какво ще правят там тези афганистанци не е ясно.

На този фон президентът на САЩ защити решението си окончателно да изтегли армията от Афганистан. Джо Байдън призна, че е направена грешна оценка за скоростта, с която ще се върнат талибаните. Но каза още, че войната не може да продължава вечно.

„Не мога и няма да искам нашите войски да се сражават безкрайно в гражданската война на друга държава”, заяви американският президент Джо Байдън. Европа също се тревожи. Почти сигурно е и идването на хиляди хора, бягащи от войната.

„Свидетели сме на исторически обрат в Афганистан, далеч от границите ни, но със сериозни последици за цялата международна общност, за Европа и за Франция.

Дестабилизирането на Афганистан рискува също да предизвика нелегални миграционни потоци към Европа”, заяви френският президент Еманюел Макрон.
 
NOVA