Афганистанците, които си спомнят за жестокостта на режима на талибаните, се страхуват с право от завръщането им на власт, каза американско-афганистанският писател Халед Хосейни, предаде АФП.

"Афганистанците познават талибаните. Те си спомнят какво се случи предишния път, когато те бяха на власт и имат право да се страхуват" - каза авторът на романа "Ловецът на хвърчила" пред Би Би Си, като припомни за "ексцесиите" и "драконовските ограничения", преживени тогава от населението.

Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

Действителността, пред която са изправени сънародниците му, е "незавидната", защото те "ще живеят, управлявани от режим, изявил се като крайно жесток през 90-те години на миналия век", добави Хосейни. Той подчерта, че "талибаните не са представители на афганистанската воля".

Халед Хосейни е на 56 години. Той е роден в Кабул, но през 80-те години се мести със семейството си в САЩ след съветското нашествие. Хосейни обясни, че е говорил с близки в Херат. Те са му разказали как са чули изстрели, шум от сражение и са видели знамена на талибани.

Военните евакуационни полети започнаха да излитат от Кабул (ВИДЕО)

"Сега те си стоят в къщи, притеснени са, тревожат се, страх ги е като милиони други афганистанци", добави той.

Халед Хосейни, който ръководи фондация за помощ на Афганистан, написа на сайта й, че се бои от "хуманитарна криза". Той призова САЩ и международната общност да окажат натиск върху талибаните, за да не проявят "наказателна жестокост" и да уважават човешките права, особено тези на жените и момичетата.
 
БТА