Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от Афганистан, са започнали да излитат от летището в Кабул във вторник сутрин, е казал пред Ройтерс западен представител по сигурността.

Пистата и пътеките за рулиране на летището, които в понеделник бяха заляти от хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат от афганистанската столица, са вече свободни от тълпите, е казал източникът. По-рано американските сили, които контролират летището, спряха евакуацията заради хаоса.

Талибаните превзеха президентския дворец в Кабул
 

Седем души са загинали в хаоса на летището в Кабул в понеделник, включително някои, които са паднали от излитащ американски транспортен самолет, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на високопоставени американски представители, пожелали анонимност.

Във видеоматериал, който може да се превърне в една от емблематичните картини от падането на Кабул, се виждат афганистанци, които искат да избягат от режима на талибаните, да се вкопчват в американски военен самолет, докато той се движи по пистата на летището. Във видеото множество хора тичат редом до огромния самолет на американските военновъздушни сили и някои от тях успяват да се задържат за него, преди той да се отлепи от пистата.

Стрелба и хаос на летището в Кабул: Стотици гонят отлитащите самолети (ВИДЕО)
 

Кадри отдалеч на вероятно същия самолет, вече във въздуха, показват как хора наблюдават от него да падат един или повече обекти и възкликват: "Виж, един падна!" и "Ох, падна още един".
 

Американските сили са били принудени да произведат предупредителни изстрели и да използват хеликоптери, за да отворят път на транспортния самолет.

В понеделник Пентагонът потвърди още, че американските военнослужещи са простреляли и убили двама души на кабулското летище. Според съобщението те са били въоръжени.

Кабул е под обсада, талибаните започнаха да нахлуват от всички страни
 

Междувременно стана ясно, че стотици афганистански войници са избягали в съседните Узбекистан и Таджикистан след влизането на талибаните в Кабул в неделя, съобщават световните агенции.

Афганистански военен самолет се разби в Узбекистан, като властите в страната в понеделник разпространиха противоречиви сведения за инцидента, предаде Асошиейтед прес.
РИА Новости първоначално съобщи, че министерството на Узбекистан е заявило, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на страната, след като незаконно е навлязъл в узбекистанското въздушно пространство. Двамата пилоти били хоспитализирани в сериозно състояние. По-късно през деня главната прокуратура на Узбекистан разпространи информация, според която афганистанският самолет се е сблъскат със самолет на Узбекистан, изпратен да го ескортира до летището в град Темез. По-късно и това съобщение беше оттеглено. В него се казваше още, че 22 военни самолета и 24 хеликоптера на Афганистан с 585 военнослужещи на борда са "влезли незаконно" във въздушното пространство на Узбекистан и са били принудени да се приземят в Темез в югоизточната част на страната. Главната прокуратура в Ташкент обаче се извини за "прибързаното" съобщение и заяви, че то не се е основавало на потвърдени данни.

Талибаните превзеха и Кабул, Афганистан потъна в хаос

Самолет с повече от 100 афганистански военнослужещи се е приземил в Таджикистан в понеделник, след като изпратил сигнал за бедствие, съобщи външното министерство на страната, цитирано от ТАСС.

В неделя външното министерство на Узбекистан съобщи, че 84 афганистански военнослужещи са пресекли границата и са поискали помощ. Те са били задържани от граничната полиция. Сред тях е имало трима ранени, които се нуждаели от медицинска помощ.
БТА