Само 10 минути бързо ходене на ден са много полезни за здравето, като намаляват риска от ранна смърт с 15 процента
Само 10 минути бързо ходене на ден са много полезни за здравето, като намаляват риска от ранна смърт с 15 процента / ThinkStock/Getty Images
Очакваната продължителност на живота е по-голяма, ако човек ходи бързо, независимо дали е кльощав или със затлъстяване, установиха британски учени, цитирани от ЮПИ и в. "Дейли мейл".

„Резултатите ни изясняват относителната важност на добрата физическа форма за продължителността на живота, в сравнение с теглото", каза Том Йейтс от екипа.

Учените са работили с данни за повече от 470 000 души. От тях най-малко са живели твърде слабите мъже и жени, които ходели бавно - съответно средно 64,8 години и 72,4 години.

Бъдете оптимисти, за да живеете по-дълго

Жените
, които ходят бързо, са с очаквана продължителност на живота 86,7 до 87,8 години, а мъжете - 85,2 до 86,8 години. Тя се запазва дори ако те са с голямо наднормено тегло.

Общо, хората, които ходят бързо, могат да живеят до 15 години повече от тези, които едва се влачат.


Учени откриха нова причина за дълголетието

„Резултатите показват, че добрата физическа форма е по-добър индикатор за очаквана продължителност на живота от индекса на телесната маса. Насърчаването на хората да ходят бързо може да добави години към живота им", добави Йейтс.

бързо ходене мъж
iStock/Getty Images

Тайната на дълголетието - разходки сред природата и свеж въздух

Изследването не означава, че хората, които ходят бързо, живеят по-дълго. То извежда връзка, а не причина и следствие. Скоростта на ходене обаче може да е начин за лекарите да преценят общото здравословно състояние на пациентите си заедно с други изследвания.

Изследване от 2013 г. показа, че бързото ходене намалява сърдечносъдовите рискове и така удължава живота.

Още полезни съвети за дълъг живот:

Секс, женски гърди и още 4 неща, които гарантират дълголетие на мъжа

Ето защо не бива да подценявате здравословния начин на живот

Доказано: Редовният секс удължава женския живот

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА