Учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот
Учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот / Thinkstock/Getty Images
Шведски учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот, съобщи Лента.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Специалистите мислят, че необходимите фактори за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее дълбока старост, са отказът от тютюнопушенето, физическата активност (не по-малко от 150 минути в седмицата), умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка) и диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини.

Осем причини да правите секс всеки ден

В изследването са участвали над 33 хиляди мъже и 30 хиляди жени на възраст от 45 г. до 83 г. При тях в началото на проучването не са регистрирани ракови и сърдечносъдови заболявания.

Към края на експеримента през 2014 г. от първоначалната група са починали над 8,5 хиляди мъже и 6,5 хиляди жени. При идентифициране на причините за смъртността е установена връзка между начина на живот и неговата продължителност.

10 причини, които ще ви накарат да бягате още от днес

Ако приемем риска от смърт за спазващите поне 2 от всички фактори средно за единица, то за тези, които се придържат и към четирите, той ще е над два пъти по-малък - 0,47 при мъжете и 0,39 при жените. Според учените това означава, че средната продължителност на живота се увеличава съответно на 4,1 и 4,9 години.

Изследването е публикувано в сп. "Интърнал медисин".

Още съвети за дълъг живот:

Секс, женски гърди и още 4 неща, които гарантират дълголетие на мъжа

Орехи, пилешко и риба за дълъг живот

Каква е тайната на дълголетието?
БТА