В продължение на векове медици, учени и мъдреци се опитват да открият ключа към дълголетието. Но още никой не е открил магическата формула за това.

Хипократ например въвежда пет основни правила за съхранение на тялото. Според него трябва да има умереност в храненето, никакво пресищане или ограничаване, съчетавани с много движение. Следвайки стриктно тази своя практика, Хипократ умира на 104 години.

Всички известни учени и лекари обаче са единодушни, че грижите за здравето трябва да се полагат от ранна възраст.

Вижте няколко правила за дълъг и щастлив живот

Яжте орехи. Доказано е, че те намаляват риска от рак с до 40%, като в същото време предотвратяват диабета. Употребявайте ги без ограничение, но с много малко сол.

Най-възрастната жена на света духна 119 свещички

Живейте извън центъра на големия град. Доказано е, че тези, чийто дом е извън шума на оживените улици, гледат на живота по-позитивно.

Оставете цигарите. Ако имате нужда от още един мотив, това е най-честата причина за по-ранна смърт, която най-лесно можете да избегнете.

Тайната на дълголетието на една 105-годишна шотландка

Спете достатъчно без да прекалявате. Изследване, публикувано в Archives Of General Psychiatry, сочи, че най-дълго живеят хората, които спят по 7 часа - не повече и не по-малко.

Избягвайте резките движения. Според изследователи, рязкото ставане повишава риска от сърдечен пристъп, особено у хората с високо кръвно.

Тайната на дълголетието - без цигари и до 4 кафета дневно

Не робувайте на общото мнение. Ще живеете по-дълго, ако не се влияете от това какво мислят и говорят другите за вас.

Намерете си половинка. Както показват изследванията, семейните мъже и жени живеят средно с 3 г. повече отколкото самотните.

Столетник, не стъпвал на лекар, разкри тайната на дълголетието си

Четете вестника или книгата като прескачате. Поставяйки на мозъка нетривиални задачи, ще разберете, че от всяка ситуация има изход.

Смейте се. Учените твърдят, че 15 минути смях дневно ще удължат живота с 8 години.

Правете редовно секс. Активният полов акт помага да се понижи нивото на холестерол и да се ускори кръвообръщението.