морков
морков / ThinkStock/Getty Images
Временен хранителен режим, възпроизвеждащ последствията от постенето, предизвика клетъчни промени с благотворен ефект върху здравето и забави стареенето, както това се наблюдава след няколкодневна диета, която не включва храна, а единствено вода, сочат резултатите от клиничен експеримент, цитирани от Франс прес.

Преди да бъде тестван върху 100 участници, хранителният режим, създаден от учени от Института по дълголетие към Южнокалифорнийския университет и кръстен ProLon, бил изпробван върху мишки.

Разкриха как кафето и чаят удължават живота

Става въпрос за нискокалоричен хранителен режим, който съдържа малко количество захар и протеини, но е богат на полезните растителни мазнини. Той включва зеленчукови супи, енергийни барове, чай и добавки витамини - между 770 и 1100 калории дневно в сравнение с нормалния ежедневен прием на 2500 калории от мъжете и 2000 калории от жените.

via GIPHY

Изследването е базирано върху продължителни наблюдения върху червеи и мухи дрозофили. Резултатите показали, че намаленият прием на калории удължил живота на червеите и мухите дрозофили, като забавил стареенето и свързаните с него болести.

Три храни, които ни правят по-млади

В експерименти с мишки хранителният режим довел до намаляване честотата на раковите образувания и възпаленията, както и до увеличаване продължителността на живота.
Резултатите от клиничния опит със 100 участници били сходни. Въпросният хранителен режим изглежда въздейства върху стареенето у хората и намалява свързаните с възрастта рискови фактори, като диабет, рак и сърдечносъдови болести, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine
БТА