Бъдете оптимисти, за да живеете по-дълго
Бъдете оптимисти, за да живеете по-дълго / ThinkStock/Getty Images

Оптимистите със сигурност ще се зарадват да научат, че положителната нагласа удължава живота, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от финландско изследване.

Авторите на проучването с ръководител д-р Мико Панкалайнен са установили, че за песимистите рискът да починат от коронарна болест на сърцето е с 2,2 пъти по-висок, отколкото за хората с по-позитивна нагласа.

Проучването е първото по рода си, изследвало смъртността от коронарна болест на сърцето и връзката й с оптимизма и песимизма като независими величини.

"Високите нива на песимизъм и преди са свързвани с фактори, оказващи влияние върху здравето на сърцето, но данните за връзката между смъртността от коронарна болест и позитивната и негативната нагласа са оскъдни. Нивата на песимизъм могат да бъдат отчетени лесно и да послужат като средство за оценка на риска за сърцето заедно с други фактори като диабет, високо кръвно налягане или тютюнопушене", обяснява д-р Панкалайнен.

Изследването, обхванало 2267 мъже и жени на възраст между 52 и 76 години, е установило, че за песимистите опасността да починат от коронарна болест на сърцето е по-голяма, дори след като бъдат отчетени известните физиологични рискови фактори.

Източник: БТА