Здравословният начин на живот и избягването на рисково поведение могат да удължат живота със 7 години
Здравословният начин на живот и избягването на рисково поведение могат да удължат живота със 7 години / Thinkstock/Getty Images
Учени установиха, че здравословният начин на живот и избягването на рисково поведение могат да удължат живота със 7 години, съобщи ЮПИ.

"Често се смята, че подобренията в медицинските технологии са ключът към по-дълъг живот“, заяви Мико Мюрскюла от института за демографски изследвания "Макс Планк" в Германия. „Констатирахме, че здравословният начин на живот е достатъчен, за да може човек да се радва на дълъг живот. Избягването на затлъстяването, отказването от цигарите и умерената консумация на алкохол не са нереалистична цел".

10 причини, които ще ви накарат да бягате още от днес

Изследването обхванало над 14 000 души на възраст между 50 и 89 години през периода 1998 - 2012 г. в САЩ. Установено било, че продължителността на живота на хората, които никога не са пушили и не са затлъстели, е с 4-5 години по-дълга от тази на общото население.

Учените освен това заключили, че увеличената продължителност на живота не се изразява в години, свързани с физическа немощ, и че хората, които умерено консумират алкохол, живеят със 7 години по-дълго от общото население.

Доказано: Редовният секс удължава женския живот

"Най-позитивният резултат е, че "спечелените" чрез здравословен живот години са прекарани в добро здраве", отбеляза Мюрскюла.

Резултатите показали, че мъжете, които не са с наднормено тегло, никога не са пушили и консумират умерено алкохол, живеят средно с 11 години по-дълго от мъжете, които са затлъстели, пушат и прекаляват с чашката. При жените разликата е дори по-голяма - 12 години.

Резултатите от изследването са публикувани в Health Affairs.

Още за здравослвния живот:

Разкриха четирите главни фактора за дълъг живот

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Орехи, пилешко и риба за дълъг живот

Десет храни с магически сили
БТА