/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Института по еволюционна биология в Испания определиха генни различия, които позволяват на хората да живеят по-дълго от други представители на приматите, съобщи Сайънс алърт.

Най-възрастната двойка в света разкри тайната на успешния 80-годишен брак

Учените са анализирали мутации в ДНК сред различни примати, за да установят кои генни вариации осигуряват преимущество на Хомо сапиенс, що се отнася до дълголетието. Смята се, че въпросните гени позволяват също на вида да живее достатъчно дълго, за да се сдобие с голямо потомство. Учените освен това открили статистическа закономерност между максималната продължителност на живота и други характеристики на жизнения цикъл, които допринасят за доброто здраве и оцеляването.

Тайната на дълголетието - разходки сред природата и свеж въздух

Оказало се, че само три вида превъзхождат по дълголетието си останалите примати - човекът и два вида макаци. Тези животни станали еталон за сравнение на генни последователности.

Вижте четирите главни фактора за дълъг живот

Учените идентифицирали 25 вариации в ДНК, които се развили отделно едни от други у всеки вид. Те констатирали, че гените са свързани с функционирането на сърдечносъдовата система, по-специално със зарастването на рани и съсирването на кръвта.
Три психологически тайни на дълголетието

Специалистите са на мнение, че съществуват и други генетични фактори, които определят продължителността на живота. За откриването им ще са нужни нови изследвания с повече видове маймуни.

Още полезни съвети за дълъг живот:

Секс, женски гърди и още 4 неща, които гарантират дълголетие на мъжа

Ето защо не бива да подценявате здравословния начин на живот

Доказано: Редовният секс удължава женския живот

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА