Задействани са планове за евакуацията на българи, които се намират на територията на Афганистан, обяви пред журналисти в благоевградското село Габрово служебният премиер Стефан Янев, който беше на посещение в планинското село. 

Към момента единадесет души са в контакт с българското външно министерство, но се предполага, че има още, допълни Стефан Янев. Той посочи, че евакуирането им ще е съгласувано с евакуирането на дипломати и граждани на други държави от Европейския съюз

Талибаните обявиха "обща амнистия" и призоваха жените да участват в управлението

По отношение на засиления мигрантски натиск към Европа Янев отбеляза, че българските власти следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Сутринта премиерът проведе среща с представители на граничните служби в района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата.

Янев среща пожарникари
Министерски съвет

„Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност“, отбеляза премиерът. 
Военните евакуационни полети започнаха да излитат от Кабул (ВИДЕО) 

Във връзка със състоянието на бюджета Янев посочи, че служебното правителство си е свършило работата, като е подготвило проект на бюджет, който е внесен в Народното събрание. "Оттук нататък е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за актуализация на бюджета е адекватен или по тяхно желание и усмотрение да го променят и да вървим напред", посочи служебният премиер. 

Логиката на подготовката на актуализацията на бюджета е обсъждана в Министерския съвет и се базира на това, което се случва в страната, уточни Стефан Янев, посочвайки необходимите социални плащания, помощта за медицинския персонал по овладяване на ковид кризата и за подпомагане на българския бизнес. "Всеки един ред от предложената актуализация може да бъде защитена именно с тази логика", допълни Янев. По време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/ изказванията на представители на политическите партии са показали, че са наясно с тяхната отговорност, допълни Стефан Янев. 

Янев среща пожарникари
Министерски съвет

Министър-председателят се обърна към пожарникарите, участвали в погасяването на горските пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония.
„Благодарим Ви за това, което правите за хората. Вашите дела заслужават дълбока признателност“.  
БТА