Талибански представител обяви "обща амнистия" за всички държавни служители в Афганистан и призова жените да се включат в тяхното управление, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство, каза това по държавната телевизия, която вече е под контрола на екстремистите. "Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон - шериата", заяви той и добави: "Структурата на правителството все още не е напълно ясна, но ако се основаваме на опита, трябва да има изцяло ислямско ръководство и всички страни трябва да се присъединят към него".

Самангани обаче не разкри повече подробности, намеквайки, че хората вече познават ислямския закон и талибаните очакват от тях да го следват. "Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, за да ги обръщаме към исляма", каза той.

На международното летище в Кабул е спокойно след вчерашния хаотичен ден, в който стотици афганистанци, бягащи от талибаните, блокираха пистата и попречиха на американски военен самолет да излети, а най-малко седем души изгубиха живота си. Тълпите изпълниха летището вчера, докато талибаните установяваха контрол над столицата с население 5 милиона души. След светкавичен напредък в цялата страна на талибаните им отне само малко повече от седмица да свалят подкрепяното от Запада афганистанско правителство. Нямаше съобщения за ексцесии и сблъсъци, но много от жителите на града си останаха по домовете, изплашени, след като талибаните превзеха затворите, освободиха затворниците и разграбиха оръжейни складове.
БТА