/ БТА
"Ислямистките екстремисти ще се опитат да се възползват от хаоса в Афганистан". Това заяви в излъчена по телевизията реч президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Франция ще направи всичко по силите си да гарантира, че Русия, САЩ и Европа ще действат единно и ще си сътрудничат. Интересите ни са едни и същи", подчерта френският държавен глава.

"Афганистан не трябва да се превръща в безопасното убежище за терористи, каквото беше някога. Това е предизвикателство за мира и международната стабилност, срещу един общ враг", добави Макрон в обръщението си към нацията.

По думите му съветът за сигурност на ООН също ще трябва да действа единно в отговор на ситуацията.

"Съществува и риск от насочване на бежанскаѝвълна към Европа. Трябва да предвидим събитията и да се защитим срещу големи потоци от нередовни мигранти, подчерта той. С тази цел Франция, Германия и други европейски страни ще поемат инициативата за силен, единен и координиран отговор, с помощта на транзитните страни. Франция ще продължи да защитава най-уязвимите и ще играе своята роля в организирани и справедливи международни усилия за споделяне на тежестта", увери френският президент.

"Непосредствената цел на Париж обаче е да защити французите и афганистанци, които са работили с Франция или защитават ценностите й и правата на човека. Това е въпрос на дълг и достойнство", подчерта Макрон, като добави, че над 800 от тях вече са пристигнали на френска територия. 
БТА