Афганистанският първи вицепрезидент Амрула Салех обяви, че е в страната, предаде Ройтерс. В пост в Туитър той се самоопредели за "легитимен временен президент" на Афганистан.

А първата пресконференция на талибаните, откакто превзеха Кабул, започна с рецитиране на Корана от техния говорител Забиула Муджахид.

Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички, и няма да преследват хора, увери техният говорител, предаде Ройтерс.

Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

"Не искаме никакви вътрешни или външни врагове" и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид. Досега той оставаше в сянка, въпреки че от години прави изявления от името на талибаните, отбелязва АП.

Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", каза той, цитиран от Ройтерс.

На пресконференцията Забиула Муджахид говори в унисон с опитите на ислямисткото движение да убеди света, че се е променило от 90-те години на миналия век, когато наложи брутален режим в Афганистан, отбелязва още АП.

Афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната в неделя - деня, когато талибаните влязоха в столицата Кабул.

Военните евакуационни полети започнаха да излитат от Кабул (ВИДЕО)

След среща миналата седмица, посветена на сигурността и председателствана от Гани, Салех каза, че е горд от правителствените сили и ще направи всичко възможно, за да засили съпротивата срещу талибаните, отбелязва Ройтерс.
БТА