/ БТА
Американският президент Джо Байдън обсъди по телефона обстановката в Афганистан с британския министър-председател Борис Джонсън. Двамата се разбраха да свикат за другата седмица виртуална лидерска среща на Г-7 за дискутиране на обща стратегия и подход по въпроса, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Двамата лидери "обсъдиха необходимостта от продължаване на тясната координация между съюзниците и демократичните партньори в политиката по отношение на Афганистан, включително начини, по които международната общност да може да продължи да оказва хуманитарна помощ на бежанците и другите уязвими афганистанци", заяви Белият дом.

Талибаните на пресконференция: Няма да има насилие и хаос

Решението на президента демократ Байдън да спази споразумението за изтегляне на войските от Афганистан, сключено от неговия предшественик Доналд Тръмп, предизвика критики от мнозина както у дома, така и сред американските съюзници, отбелязва Ройтерс.

Вчера САЩ и западните съюзници възобновиха евакуацията на дипломати и граждани, ден след сцени на хаос на летището в Кабул, когато тълпи от афганистанци блокираха пистата.

Афганистанският първи вицепрезидент се самопровъзгласи за „легитимен временен“ президент

Докато бързат да евакуират хората си, чуждите сили обмислят как да отговорят на променилата се ситуация на място, след като афганистанските сили рухнаха само за дни, а мнозина предричат, че в резултат на това вероятно ще настъпи рязко влошаване на състоянието на правата на жените.

Говорител на "Даунинг стрийт" заяви, че в телефонния разговор с Байдън британският министър-председател е "подчертал важността на това да не бъдат загубени постиженията на Афганистан от последните 20 години, на защитата от всякакви възможни терористични заплахи и на продължаването на подкрепата за афганистанския народ".

Това беше първият разговор на Байдън със съюзник и първият му изобщо с друг световен лидер, след като талибаните поеха контрола над Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.

Тежко въоръжени: Талибаните се забавляват в лунапарк в Кабул (ВИДЕО)
 
БТА