/ БТА
"Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни". Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев пред колегите си от ЕС по време на състоялия се извънреден Съвет "Външни работи", посветен на ситуацията в Афганистан.

Външните министри от ЕС обсъдиха изключително тревожната и динамична ситуация в Афганистан и произтичащите от нея предизвикателства за страната, региона и ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Единодушно като непосредствен приоритет бе определена евакуацията на гражданите на държавите членки и местния персонал в чуждестранните мисии и международни организации.

България ще се включи с животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население от Афганистан

Потвърден бе ангажиментът на ЕС към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на населението на страната. Налице е воля за разработване на актуализирана стратегия на ЕС за Афганистан. Сътрудничеството и подкрепата към държавите от региона ще бъдат ключови за овладяване на ситуацията, включително на мигрантския натиск.

Министрите на външните работи се обединиха около разбирането, че ясно следва да бъдат заявени очакванията към бъдещото управление на Афганистан за спазване на международното и хуманитарното право и поетите от страната международни ангажименти. Специално внимание бе отделено на ситуацията на жените и момичетата, както и малцинствата, чиито права и равноправно участие в социалния живот на страната трябва да бъде осигурено.

Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

В своето изказване българският външен министър изрази и притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

СВНР завърши с приемането на декларация по ситуацията в Афганистан. Афганистан е включен като тема и в неформалната среща на външните министри в началото на септември.