Европейските държави трябва да създадат хуманитарни коридори за организиран прием на бежанци от Афганистан. Това съобщи във вторник европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс и "Фокус".

„Мисля, че Европа неизбежно ще трябва да създаде хуманитарни коридори и да организира организиран прием, за да се избегнат неконтролираните потоци от нелегални мигранти“, каза той.

Талибаните обявиха "обща амнистия" и призоваха жените да участват в управлението

Външните министри на страните от ЕС ще проведат спешни консултации за ситуацията в Афганистан чрез видеоконференция на 17 август. В момента ЕС е загрижен за евакуацията на своя дипломатически и технически персонал от Кабул, а също така се обсъжда и въпросът за предоставяне на убежище на афганистанци, работещи в европейски мисии.

Бойците от движението „Талибан“ влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подаде оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната.
Агенция "Фокус"