Палестина Израел посолство
Палестина Израел посолство / БГНЕС
55 палестинци са загинали, а над 1000 са ранени в понеделник по време на протести и сблъсъци в ивицата Газа. Това предаде ДПА, като се позова на здравните власти в анклава, контролиран от ислямисткото движение Хамас. Масовите протести на палестинци в ивицата Газа продължават от края на март, но днес те избухнаха с нова сила заради церемонията по откриване в Ерусалим на новото американско посолство.

Палестина Израел посолство
БГНЕС

Повече от 40 000 души са участвали според израелската армия в палестинските протести край границата с Израел. Тя увери, че израелските войници са следвали "стандартните оперативни процедури" за отблъскване на палестинци, опитващи се да проникнат през граничната ограда.

По-рано говорител на израелската армия каза, че в сблъсъците са участвали до 40 000 палестинци в 13 различни района по границата на ивицата Газа с Израел. Той добави, че "е била засечена и отразена атака на три напълно екипирани и добре въоръжени терористични групи, които опитали да прикрепят взривни устройства към разделителната ограда (на границата)". "Нито един от терористите не е съумял да влезе на територията на Израел", заяви говорителят. Днешният ден бе най-смъртоносният в ивицата Газа след войната между Израел и Хамас през 2014 г., отбелязва ДПА.

Палестина Израел посолство
БГНЕС

Палестинският президент Махмуд Абас осъди като касапница убийството на десетки палестинци от израелската армия при протести и сблъсъци при границата с ивицата Газа срещу преместването на американското посолство в Ерусалим, предаде Франс прес.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп (СНИМКИ)

"САЩ вече не са посредник в Близкия изток
", заяви Абас и определи американското посолство като "нов преден пост на колонизацията". Той обяви три дни траур в палестинските територии и обща стачка във вторник, когато палестинците отбелязват Накба (Катастрофата). Денят е свързан със съдбата на хиляди палестинци, принудени да напуснат земите си след основаването на Израел на 14 май 1948 г.

Палестина Израел посолство
БГНЕС

Израел празнува преместването на американското посолство в Ерусалим (СНИМКИ)

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн осъди "шокиращото избиване на десетки души" и раняването на стотици от израелските сили и заяви, че международната общност трябва да въздаде правосъдие за жертвите.

Сблъсъци край ивицата Газа заради посолството на САЩ, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Палестина Израел посолство
БГНЕС


Белият дом: Отговорността за насилието и смъртта на толкова много хора в Газа е на Хамас

Съветът за сигурност на ООН ще се събере във вторник на извънредно заседание заради случилото в Газа в понеделник, предаде ТАСС, като се позова на британския постоянен представител в световната организация Карън Пиърс. Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН е било свикано по искане на Кувейт. То ще започне в 17 ч. българско време.
БТА