Говорителят на Белия дом Радж Шах
Говорителят на Белия дом Радж Шах / БГНЕС
Палестинската групировка Хамас носи отговорността за насилието, избухнало днес в ивицата Газа по повод откриването на американското посолство в Ерусалим и довело до смъртта на десетки, заяви Белият дом. 52 души загинаха, а стотици са ранени при сблъсъци и протести в Газа заради откриването на американско посолство в Ерусалим.

52 палестинци са загинали при протести и сблъсъци в ивицата Газа

Говорителят на Белия дом Радж Шах заяви, че американската администрация е в течение на съобщенията за продължаващо днес насилие в Газа. "Отговорността за трагичната смърт на тези хора е изцяло на Хамас. Хамас умишлено и цинично провокира тази реакция", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Радж Шах
БГНЕС

Говорителят на Белия дом не пожела да призове израелската страна към сдържаност и защити правото на Израел да се защитава.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп (СНИМКИ)

Съветът за сигурност на ООН ще се събере във вторник на извънредно заседание за убийството на над 50 палестински демонстранти в ивицата Газа от израелската армия днес, предаде ТАСС, като се позова на британския постоянен представител в световната организация Карън Пиърс. Тя съобщи, че специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов ще представи доклад на срещата. Най-важното сега е да бъде успокоена ситуацията и да бъде сложен край на убийствата, подчерта Пиърс. Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН е било свикано по искане на Кувейт. То ще започне в 17 ч. българско време. Насроченото за същото време заседание на съвета за Сомалия е било отложено за по-късно.
БТА