/ БГНЕС
САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп
БГНЕС

Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман направи изявление по време на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп
БГНЕС


Футболен клуб в Израел ще носи името на Доналд Тръмп

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелка с надписа на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде ТАСС.
Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Франс прес. Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп
БГНЕС

"Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", каза Тръмп.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп
БГНЕС

На границата с ивицата Газа бяха убити най-малко 41 палестинци от израелска стрелба при поредния протест на границата с Израел, съобщи здравното министерство в Газа. Организацията за освобождение на Палестина обяви утре обща стачка "в памет на мъчениците" в ивицата Газа.

Израел
БГНЕС

Палестинците искат Източен Йерусалим да е столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Йерусалим за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност.

Сблъсъци край ивицата Газа заради посолството на САЩ, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Йордания и Египет осъдиха действията на Израел по границата с ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителят на йорданското правителство Мохамед Момани осъди използването "на прекомерна сила от Израел срещу беззащитния палестински народ" и определи станалото като престъпление.

Заместник-генералният секретар на Арабската лига Саид Абу Али съобщи, че организацията ще заседава извънредно в сряда, за да обсъди прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит определи като "ясно нарушение на международното право", предаде Франс прес.

Израел празнува преместването на американското посолство в Ерусалим (СНИМКИ)

Заседанието ще се състои "по искане на Палестина за обсъждане на начините да се реагира на незаконното решение на САЩ", добави Абу Али.
БГНЕС