/ БГНЕС
Израел започна вчера празненствата в чест на преместването на американското посолство в Ерусалим, предаде Асошиейтед прес.
 
Ден преди официалното откриване на новото посолство, Израел снощи даде гала парти в министерството на външните работи, на което присъстваха дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп Иванка, съпруга ѝ Джаред Къшнър и други видни американски представители като министъра на финансите Стивън Мнучин.

Новото американско посолство в Ерусалим започва работа от 14 май

Израел
БГНЕС

Израел
БГНЕС

Обръщайки се към гостите, домакинът на приема, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, призова другите страни да последват примера на Вашингтон, предаде Ройтерс.
 
"Преместете вашите посолства в Ерусалим, понеже това е правилното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, защото това спомага за мира и защото не може да се гради мир върху основите на лъжи. При каквото и да било възможно мирно споразумение, което бихте могли да си представите, Ерусалим ще остане столица на Израел", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Израел
БГНЕС

Улиците на Ерусалим бяха украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел велик отново".
 
Министърът на финансите на САЩ Мнучин нарече преместването на посолството "знак за трайното приятелство и партньорство между нашите две страни" и също така напомни за американското оттегляне от ядрената сделка с Иран, приветствано от Израел.

ООН с единодушие осъди признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел

Израел
БГНЕС

Повечето чужди посланици отсъстваха от събитието във външното министерство, отбелязва Ройтерс. Израел заяви, че всички 86 страни с дипломатически мисии в страната са поканени, а 33 са потвърдили участието си. Сред присъстващите бяха пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Ерусалим по-късно този месец. Присъстваха представители от Унгария, Румъния и Чехия, но нито един от западните страни от Европейския съюз, което говори за разрив в блока относно хода на Тръмп за Ерусалим, отбелязва агенцията.
 
Мисията на ЕС в Израел в петък написа в Туитър, че блокът "ще зачита международния консенсус относно Ерусалим, включително за локацията на дипломатическото представителство, до решаването на окончателния статут на Ерусалим".
 
Администрацията на Тръмп се стараеше да държи отворена вратата за израелско-палестинска дипломация, заявявайки, че преместването на посолството не предрешава въпроса за окончателните граници на Израел, отбелязва Ройтерс. Генералното консулство в града, отговарящо за връзките с палестинците, остава.

„Росийская газета“: Тръмп отново предизвика международната общност, излага на опасност Европа

Израел
БГНЕС

В записана реч, разпространена вчера, лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахри осъди решението на Тръмп за посолството, както и лидерите на мюсюлманските страни, които по думите му "са продали" палестинците. Той каза също, че и Тел Авив е мюсюлманска земя.
 
Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, от 30 март насам организира ежеседмични демонстрации против израелската блокада на територията, които ще достигнат кулминацията си днес, когато се очаква десетки хиляди палестинци да се струпат на границата с Израел. Денят е избран, за да съвпадне с откриването на американското посолство. Хамас заплашваше, че огромно множество палестинци, може би наброяващи хиляди, може да се опитат да пробият граничната ограда, за да реализират своето "право на завръщане" в изгубените си домове.
 
Моментът, избран и за откриването на посолството, и за протестите, има символично значение, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от създаването на Израел, а палестинските протести отбелязват годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г. Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци, припомня агенцията.
 
В петък палестинска тълпа нападна главния товарен пропускателен пункт между Израел и Газа, прекъсвайки доставките на гориво и сторителни материали и причинявайки щети за милиони долари. Израелските власти заявиха, че ще са нужни седмици и дори месеци за ремонта.

Помпейо: САЩ са редом с Израел в борбата срещу Иран

Израел
БГНЕС

Ръководството на Хамас е уведомило египетските посредници, че планираното масово събитие на границата между Газа и Израел ще се състои, предаде Асошиейтед прес.
Лидерът на Хамас Исмаил Хания вчера посети Кайро в навечерието на демонстрациите, за да се срещне с началника на египетските служби за сигурност.
 
Халил ал Хая, който придружаваше Исмаил Хания, заяви, че лидерът на Хамас ясно е дал да се разбере това вчера в Кайро, като добави, че Египет "подкрепя палестинските права" и обещава "да смекчи блокадата".
 
Бяха се появили слухове, че Египет се опитва да постигне договореност с Хамас да ограничи нивото на насилие по време на деншните демонстрации. Според арабски медии Кайро щял да предложи смекчаване на ограниченията, наложени на граничния пункт Рафах, и икономически мерки в полза на Газа, а в замяна искал уверения, че демонстрантните няма да се опитат да щурмуват бариерата на границата с Израел. Границата между ивицата Газа и Египет, затворена през повечето време, в събота беше отворена за четири дни от египетските власти, припомня Франс прес.