Майк Помпейо
Майк Помпейо / БГНЕС
Съединените щати са редом с Израел в борбата му срещу Иран, заяви държавният секретар Майк Помпейо след като разговаря два часа в израелския премиер Бенямин Нетаняху.
 
"Ние сме силно обезпокоени от опасната ескалация на иранските заплахи срещу Израел и района и от амбицията на Иран да доминира в Близкия изток", каза новият държавен секретар на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Новият държавен секретар на САЩ започна близкоизточната си обиколка от Саудитска Арабия
 
Помпейо започна първата си обиколка в чужбина с посещения в Близкия изток. Той отправи призив за съгласувани действия, с които международната общност да накаже Иран за ракетната му програма.
 
Той предупреди, че ако в ядреното споразумение с Иран не бъдат внесени промени, президентът Доналд Тръмп ще изтегли САЩ от него. Според държавния секретар обхватът на споразумението трябва да бъде разширен и в него да бъдат включени всички заплахи от Иран - неговата ракетна програма и подкрепата му за войнствени групировки в Сирия, Ливан и Йемен.

Майк Помпейо е новият американски държавен секретар (СНИМКИ)
 
Нетаняху нарече Помпейо "истински приятел на Израел, истински приятел на еврейския народ" и добави, че ядреното споразумение трябва да бъде или изцяло подобрено, или изцяло отхвърлено, предаде ДПА.
БТА