Майк Помпейо
Майк Помпейо / БГНЕС
Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпейо бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции.
 
Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската ядрена програма и Северна Корея, отбелязва Франс прес.
 
В близките часове Помпейо ще положи клетва и ще отпътува за среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел. Очаква се на тази среща той да предаде посланието на Тръмп към съюзниците за увеличаване на разходите в областта на отбраната, предаде Франс прес.
 
Предишният дипломат номер едно на САЩ Рекс Тилърсън бе отстранен през март тази година. Оттогава временно изпълняващ задълженията беше Джон Съливан, припомня ТАСС.

Тръмп потвърди: Помпейо се срещна с Ким Чен-ун, всичко премина много гладко

Майк Помпейо
БГНЕС

Номинацията на Помпейо срещна твърда съпротива от редиците на демократите, обезпокоени от неговата репутация на прекалена политическа твърдост и агресивност и заради суровите му изказвания в миналото за хомосексуалността и исляма, отбелязва ДПА. Помпейо уверява, че изпитва най-голямо уважение към всички, но не се отметна от предишните си ислямофобски и хомофобски изявления, допълва Франс прес.
 
Днес в Сената за Помпейо гласуваха 57 сенатори, а против бяха 42 сенатори, предаде Франс прес. Сенаторите имаха възможност да го изслушат на 12 април. Тогава той се опита да смекчи репутацията си на ястреб и каза, че "войната винаги е и трябва да бъде последен изход".

Номиниран за шеф на US дипломация: Времето на мека политика към руската агресия свърши
 
Идването начело на Държавния департамент на Помпейо става малко след неотдавнашното назначаване на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп - знак за втвърдяване на американската администрация.
 
Помпейо вече имаше възможност да се потопи в едно от двете "горещи" досиета - Северна Корея. Той се срещна тайно неотдавна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Доналд Тръмп каза по повод на тази среща, че Помпейо се е разбрал наистина добре с Ким.
 
Майк Помпейо е роден в Калифорния, завършва престижната военна академия Уест Пойнт. Следвал е и право в Харвард.
БТА