Майк Помпейо
Майк Помпейо / БГНЕС
Русия продължава да действа агресивно, поощрена от продължилата години наред мека политика на САЩ спрямо тази агресия, но това време вече свърши, каза номинираният за държавен секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от ДПА. Той говори на изслушванията в сенатската комисия по външните работи, на които се разглежда неговата кандидатура за шеф на американската дипломация.
 
Той припомни, че стратегията за националната сигурност на президента Доналд Тръмп определя Русия като заплаха за САЩ, като в същото време посочи, че и дипломацията с Москва трябва да продължи.
 
"Ние продължаваме да укрепваме нашите въоръжени сили и да обновяваме възпиращия си ядрен арсенал. Наложихме строги санкции (на Русия) и изгонихме повече руски дипломати и разузнавачи от САЩ, отколкото когато и да било след Студената война", каза кандидатът за държавен секретар.

Майк Помпейо - желязна ръка в дипломатическа кадифена ръкавица
 
"Ако моята кандидатура бъде утвърдена, то позволете да ви уверя, че сегашната американска администрация ще продължи, както правеше това през последните 15 месеца, да предприема реални действия, за да дава отпор на (Москва), да "презареди" отношенията на възпиране спрямо Русия", подчерта Помпейо, който все още е директор на ЦРУ.
 
Той каза, че Китай днес представлява стратегическо предизвикателство за САЩ, но Вашингтон трябва да работи с Пекин в сферите, където е необходимо, и да намери точките за сътрудничество с него, "които имат смисъл за Америка". "А там, където няма (такива точки), ще можем да им се противопоставяме", добави Помпейо.
 
Той изрази признателност на Китай за подкрепата му в оказване на натиск върху Северна Корея, но настоя, че "Пекин трябва да направи повече" в тази посока. Говорейки за предстоящата среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, той посочи, че администрацията няма да повтори грешките от миналото и каза, че Тръмп "не е човек, който ще играе игрички на масата за преговори".

Русия: Никой не е дал правото на западните лидери да си възлагат ролята на световен жандарм
 
По въпроса за срещата на върха, Помпейо заяви, че "никой не си прави илюзии, че планираната среща на върха САЩ-Северна Корея" може да постигне изчерпателно споразумение за денуклеаризацията на Севера. Той обаче допълни, че среща между Тръмп и севернокорейския лидер може да постави условията, за да се реши дали може да бъде постигнато споразумение. Помпейо допълни, че е оптимист, че тази среща може да "установи курса за постигане на дипломатически резултат, от който Америка и останалата част от света отчаяно се нуждаят".
 
За Северна Корея Помпейо каза още, че никога не е защитавал идеята за смяна на режима в тази страна. Той каза, че администрацията има отговорността да попречи на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да може да заплашва САЩ с ядрено оръжие, но допълни, че никога не се е застъпвал за смяна на режима. Помпейо припомни, че ролята му на дипломат е да избягва конфронтацията.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия
 
На изслушването Помпейо обясни близките си отношения с президента Тръмп с това, че е свършил добра работа в ЦРУ, което е убедило президента, че има нужда от такава ценна помощ и може да разчита на агенцията.
 
"Възнамерявам да действам така и в Държавния департамент, за да играе той централна роля в реализирането на политиката на президента и за националната сигурност на САЩ", подчерта Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес. Той увери, че гласът на американските дипломати отново ще се чува и ще бъде уважаван в администрацията.

Помпейо увери също така, че бързо ще запълни многото вакантни места в новото си ведомство, които неговият предшественик Рекс Тилърсън месеци наред държеше незаети и което предизвикваше силно недоволство и в департамента, и в средите, определящи външната политика на САЩ.

Си Ен Ен: Възможен удар срещу Сирия в края на седмицата
 
Помпейо разкри пред сенаторите, че е бил интервюиран от специалния съветник Робърт Мълър във връзка с неговото разследване за руската намеса в президентските избори на САЩ през 2016 г. Интервюто е било поискано от Мълър и "аз сътрудничих", каза лаконично той, без да разкрие за какво е бил разговорът, защото според него не е добре да се говори публично, докато трае разследването. Той не отговори също на въпрос дали екипът на Мълър го е помолил да не разгласява съдържанието на разговора.
 
Кандидатът за държавен секретар също така отказа да обсъжда пред сенаторите подробности за "частните разговори" с Тръмп, когато бе попитан дали президентът е разговарял с него за руското разследване. Добави обаче, че президентът никога не е искал от него да направи нещо нередно.
 
На изслушването Помпейо засегна и темата за иранската ядрена сделка. Той увери, че иска да подобри споразумението и каза, че това е целта, поставена от Тръмп. Пред сенаторите Помпейо отказа да отговори с "да" или с "не" дали ще пледира за изтегляне на САЩ от споразумението в случай на провал на преговорите с европейските страни относно неговото подобряване, предаде Франс прес.
БТА