/ Thinkstock/Getty Images
Русия призова западняците "сериозно да обмислят последиците" от заплахите си да ударят Сирия в отговор на предполагаема химическа атака, която приписват на режима в Дамаск, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия
 
"Призоваваме всички членове на международната общност сериозно да обмислят всички възможни последствия от подобни обвинения, заплахи и планирани действия" срещу сирийското правителство, заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
 
"Никой не е дал правото на западните лидери да си възлагат ролята на световен жандарм, да са едновременно следовател, прокурор, съдия и палач", добави тя.

Доналд Тръмп: Не съм казвал кога ще е атаката срещу Сирия
 
"Нашата позиция е съвсем ясна: ние не искаме ескалация", заяви Захарова.
 
Тя изрази надежда, че западните правителства "ще имат достатъчно мъдрост да се върнат в рамките на правото и да решават заедно съществуващите проблеми, както е предвидено в Устава на ООН".
 
"Не искаме ескалация, но няма да подкрепим лъжливи обвинения", заяви Захарова.

Си Ен Ен: Възможен удар срещу Сирия в края на седмицата
 
По думите й заплахите на САЩ и Франция да ударят Сирия са нарушение на Устава на ООН, а израелският въздушен удар от събота е влошил положението в Сирия.
 
Заплахите за западни удари по Сирия дойдоха в отговор на предполагаема химическа атака на 7 април в бунтовническия анклав в град Дума, който Западът приписва на сирийския режим. Дамаск отрича, а Русия заяви, че след разследване на 9 април не е намерила доказателства за химическа атака в Дума. Москва заяви, че това е предлог за военна операция срещу съюзника ѝ и предупреди, че ще свали всяка изстреляна към Дамаск ракета.

Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие
 
Екстремистките групировки искат да провалят мирния процес в Сирия и са готови на крайни мерки, а обвиненията, че сирийските правителствени сили са извършили химическа атака в Дума е един от опитите да се саботира процесът за мирно решаване на сирийската криза, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.
 
Никой не е видял нито бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, нито дъщеря му Юлия вече повече от месец след отравянето им, отбеляза Захарова.

Макрон: Имаме доказателство, че в Сирия са използвани химически оръжия
 
"Мина вече повече от месец, но досега никой не ги е видял. Няма никакви възможности да се влезе във връзка с тях нито за медиите, нито за руската страна, въпреки че Русия изпрати на британската страна ноти да й се даде тази възможност", каза говорителката на руската дипломация.
 
Отказът на Великобритания да издаде виза на племенницата на Сергей Скрипал Виктория се дължи на политически съображения, добави Захарова.

Какви са рисковете, които крие ескалацията на напрежение в Сирия?
 
Има причина да смятаме, че публикуваният днес доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), който потвърждава британските заключения, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с нервнопаралитично вещество, е част от операция на Великобритания за дискредитиране на Русия, каза още тя.
 
Захарова подчерта, че Русия няма да повярва на никакви изводи по случая, докато руски експерти не получат достъп до разследването.
БТА