/ БГНЕС
Франция ще изчака подходящ момент, за да реши дали да нанесе военни удари срещу Сирия, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от световните агенции.
 
Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

"Ще трябва да вземем решение в подходящия момент, когато преценим, че е най-полезно и най-ефикасно", каза той в ефира на телевизия Те Еф 1.

Макрон
БГНЕС

Имаме доказателство, че миналата седмица в Сирия са били използвани химически оръжия, най-малкото хлор, от режима на Башар Асад, заяви Макрон.

Макрон
БГНЕС

Междувременно външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че не е било искано от страната да вземе участие в евентуален военен удар срещу Сирия.

Тереза Мей ще иска подкрепата на кабинета за включване в удари по Сирия

"Западните партньори не могат да си позволят да бъдат разделени, ако искаме да окажем пряк натиск върху Русия", посочи Маас. Той намекна, че Германия може да окаже политическа подкрепа на военни действия, ако САЩ, Франция и Великобритания решат да продължат в тази посока.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

Сирийският президент Башар Асад също направи изявление. Той изтъкна, че всяка военна намеса на западните държави срещу неговата страна ще нагнети повече нестабилност в региона и в целия свят, предадоха Ройтерс и ТАСС.

ООН: Има риск ситуацията около Сирия да излезе извън контрол

Асад посочи, че "изявленията на някои западни политици за възможно военно нападение срещу Сирия се основават на изфабрикувани от техните протежета данни".

Сирийският президент Башар Асад
БГНЕС, архив

"След всяка наша победа на бойното поле на Запад се надигат гласове и се чуват заплахи срещу нас в опит да бъде променен ходът на събитията, но такива гласове и евентуални действия няма да допринесат за нищо, освен да засилят нестабилността в региона и да изложат на заплаха международния мир и сигурност", подчерта сирийският президент.

Какви са рисковете, които крие ескалацията на напрежение в Сирия?

Той посочи също, че заплахите на някои западни страни да нападнат Сирия се основават на лъжи след освобождението на Източна Гута.
БТА