Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп не е изложил конкретни времеви рамки за действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Оттам казаха това въпреки съобщението му в Twitter, че ракетите "идват" и обръщението в него към Русия "да се готви", предаде Ройтерс.
 
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни. Тя допълни, че всички опции все още са на масата и президентът в момента ги преценява.
 
Си Ен Ен: Възможен удар срещу Сирия в края на седмицата

Сандърс каза, че Тръмп смята Русия и Сирия за отговорни за химическата атака и отрече съобщението му в Twitter да е създало какъвто и да било проблем. "Все още не е взето окончателно решение", заяви тя, цитирана от ДПА.
 
Сандърс допълни, че докато обмислят отговора си, САЩ продължават да поддържат редовни контакти с Израел, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания и други страни.
 
Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

Говорителката също така отхвърли твърденията на представители на руската армия, според които атаката е била организирана от хуманитарни работници. "Представените разузнавателни данни със сигурност описват друга картина", каза тя.
 
ДПА отбелязва, че все още не е взето решение по въпроса за Сирия въпреки дрънкането на оръжие от страна на Тръмп.
 

Guliver/Getty Images


Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

Сандърс заяви, че вчера екипът на президента за националната сигурност се е събрал на заседание, за да обсъди американският отговор на атаката, предаде АП. По думите й заседанието е било председателствано от вицепрезидента Майк Пенс. Дискусии за това дали да бъде ударена Сирия засега не са водени, допълни тя.
 
Пенс засега не се е договорил със съюзниците по въпроса за Сирия, удар по нея може да бъде нанесен в края на седмицата, предаде ТАСС, като се позова на Си Ен Ен. Според източници на телевизионния канал американският лидер води активни консултации по темата с президента на Франция Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.
БТА