/ Guliver/Getty Images
Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна днес в Саудитска Арабия, която е първата спирка от близкоизточната му обиколка на фона на належащите решения относно споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия, информира Ройтерс.
 
Визитите до Рияд, Ерусалим и Аман, само два дни след като Помпейо положи клетва като ръководител на американската дипломация, имат за цел и да засилят връзките с важни американски съюзници в Близкия изток, посочи източник от Държавния департамент.
 
Майк Помпейо е новият американски държавен секретар (СНИМКИ)

Държавният секретар посочи вчера, че в разговорите си ще обсъди бъдещето на сделката с Иран от 2015 г.
 
Президентът Доналд Тръмп нарече споразумението "най-лошата сделка, сключвана някога" и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран, освен ако европейските съюзници Великобритания, Франция и Германия не се съгласят в него да бъдат направени промени. Подновяване на санкциите вероятно ще бъде края на споразумението, отбелязва Ройтерс.
 
Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция, които се придържат към договорките с Иран и САЩ, определят сделката като най-добрия начин да бъде спрян Техеран да разработва ядрено оръжие.
 
Иран: Новата ядрена стратегия на САЩ застрашава оцеляването на човечеството

След заседание на министрите на външните работи от НАТО в Брюксел вчера, Помпейо посочи, че Тръмп не е взел решение дали да се оттегли от споразумението, но е малко вероятно да продължи да се придържа към него без съществени промени в клаузите му.
 
Администрацията на Тръмп в момента преразглежда и ролята на САЩ в боевете срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в седемгодишния конфликт в Сирия. Тръмп призова държавите от Залива да осигурят финансиране и войски за стабилизиране на районите, контролирани по-рано от ИД в Сирия.
 
Иран обвини Запада в двойствен стандарт за химическите оръжия

Помпейо бе сред първите служители от администрацията на Тръмп, които посетиха Саудитска Арабия, пристигайки в кралството малко след началото на мандата му начело на ЦРУ.
 
В Рияд той бе приветстван на летището от саудитския външен министър Адел ал Джубейр. Очаква се при посещението си да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и с крал Салман.
БТА