Мохамад Джавад Зариф
Мохамад Джавад Зариф / БГНЕС
Иран осъжда ракетните удари на Запада срещу Сирия и заявява, че никоя страна няма право да предприема наказателни мерки срещу друга "извън международните процедури". Това е казал в телефонен разговор иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф на британския пръв дипломат Борис Джонсън, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Как светът реагира на западната военна операция в Сирия?
 
Според съобщение на външното министерство в Техеран Зариф е разкритикувал западните държави, че прилагат двойствени стандарти към употребата на химически оръжия. Той е напомнил на Джонсън, че в иранско-иракската война през 80-те години Саддам Хюсейн е използвал бойни отровни вещества срещу Иран, а тогава Великобритания, САЩ и Франция са подкрепяли иракския диктатор.

Нетаняху към Мей: Намесата на Иран в Сирия е главната заплаха за Близкия изток
 
Зариф е напомнил също, че когато се е обсъждал въпросът за химическото разоръжаване на Сирия, никой не е обърнал внимание на предупреждението на Иран, че терористични групи в Сирия разполагат с химически оръжия, така че химическата атака в сирийския град Дума вероятно е дело на "терористични групи", се казва в съобщението.
БТА