/ Guliver/Getty Images
Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН, пише АФП
САЩ, Франция и Великобритания нанесоха удари срещу програмата за химически оръжия на Сирия. Тези военни действия предизвикаха широк международен отзвук.

Русия осъжда нападението срещу Сирия. САЩ още повече усложняват хуманитарната катастрофа в Сирия и по същество помагат на терористите, каза руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Владимир Путин съобщи, че Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят "агресивните действия на САЩ и съюзниците им", съобщи ТАСС.

Иран - главният регионален съюзник на Дамаск, предупреди тази сутрин, че ще има регионални последици от прецизните удари, нанесени в Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, предаде Франс прес. "Съединените щати и съюзниците им, без никакво доказателство и дори преди Организацията за забрана на химическо оръжие да заеме позиция, извършиха тази военна акция срещу Сирия и са отговорни за регионалните последици на тази авантюристична акция", заяви говорител на иранското външно министерство.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че атаката срещу Сирия на САЩ, Франция и Великобритания е престъпление и че с нея няма да се постигне нищо, предаде Ройтерс. "САЩ и съюзниците им няма да постигнат нищо с престъпленията в Сирия. Нападението срещу Сирия е престъпление. Американският президент, британският премиер и френският президент са престъпници", каза Хаменей в реч, цитирана от иранската телевизия.
 
Представител на елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция заяви, че последиците от ударите по Сирия ще бъдат за сметка на Вашингтон. "С тази атака ситуацията ще стане по-сложна и това със сигурност ще бъде за сметка на САЩ, които ще са отговорни за последващите регионални събития, които със сигурност няма да са в техен интерес", каза пред иранската агенция Фарс Ядола Джавани, заместник-ръководител на политическия отдел на корпуса.

Китайското министерство на външните работи заяви, че политическото уреждане е единственият начин за решаване на сирийския въпрос и призова за цялостно, честно и обективно разследване на подозренията за атаки с химическо оръжие в Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ние трайно се противопоставяме на употребата на сила в международните отношения и сме за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни", каза говорителка на китайското външно министерство. "Призоваваме засегнатите страни да се върнат в рамките на международното право и да решат кризата с диалог и преговори. Всяка едностранна военна акция, която заобикаля Съвета за сигурност на ООН, противоречи на елементарните принципи и норми на международното право и усложнява уреждането на сирийския проблем", добави говорителката, цитирана от АФП.

Въздушните удари в Сирия във видео

Турция приветства като "уместен отговор" въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу обекти на сирийското правителство, заяви източник от турското външно министерство, цитиран от Ройтерс. "Ние смятаме за уместен отговор операцията, извършена срещу сирийското правителство от САЩ, Великобритания и Франция", каза източникът пред Ройтерс. Франс прес цитира комюнике на външното министерство, в което се казва: "Ние приветстваме тази операция, която е отговор на цялото човечество след атаката в Дума. Всичко дава основание да се смята, че тя е извършена от сирийския режим", се казва в комюникето.

Ударите, нанесени тази нощ от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, бяха насочени срещу най-големия изследователски център и два производствени обекта от нелегалната химическа програма на сирийския режим, заяви тази сутрин френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли. "Ударен бе капацитетът за разработване, създаване и производство на химически оръжия", каза Парли в Елисейския дворец, където направи изявление заедно с външния министър Жан-Ив Льо Дриан. "Целта е проста: да се попречи на режима отново да употреби химически оръжия", добави Парли, цитирана от Франс прес.

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 

Дамаск
БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта", съобщи ТАСС. Ударите показаха на сирийския режим, Иран и Русия, че повече не могат да продължават тази човешка трагедия, ако най-малкото не платят за това висока цена, написа днес Тръмп в Туитър.
 
Холандският премиер Марк Рюте заяви, че правителството му разбира военната акция на тримата натовски съюзници, защото "използването на химическо оръжие е сериозно престъпление, което международната общност не може да приеме", предаде Асошиейтед прес. В реакциите си тази сутрин в Туитър и Фейсбук Рюте каза, че зад предполагаемата химическа атака в Дума вероятно стои режимът на Башар Асад. Рюте разкритикува Русия за използването на вето в Съвета за сигурност на ООН, което е попречило да се разбере истината и да се използват международни законни инструменти срещу употребата на химическо оръжие.
 
Дания безусловно подкрепя ударите по сирийски обекти, каза външният министър Андерс Самуелсен, съобщи ТАСС. Трагедията, на която светът стана свидетел след химическата атака в Дума, подчертава "дълбокото презрение на режима на Асад към човешкия живот". Подобни действия трябва да имат последици. Неприемливо е, че във вторник Русия отново попречи на Съвета за сигурност да изпълни задълженията си към Сирия. "Затова Дания безусловно подкрепя този отговор на злодеянията на сирийския режим, даден от нашите съюзници", се казва в изявление на външния министър.
 
Чехия гледа на военната операция на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия като на съразмерен отговор на предполагаемата химическа атака на сирийските сили в Дума, се казва в туит на чешкото министерство на външните работи. Отбелязва се, че Чехия решително е осъдила "варварското нападение срещу цивилни в Дума" и е призовала за независимо разследване на случилото. Днешната военна намеса е ясно послание за всеки, който реши да продължава да извършва химически атаки в Сирия, заявява министерството. Изказва се и подкрепа на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на позицията на ЕС по въпроса и се призовава към подновяване на преговорите за търсене на политическо решение на сирийската криза.

Белгия решително осъжда употребата на химическо оръжие като ярко нарушение на международното право. Затова Белгия разбира военните действия в Сирия, предприети от САЩ, Франция и Великобритания срещу съоръжения за производството на това оръжие, се посочва в изявление на белгийското външно министерство.
 
Белгия изразява съжаление от постоянното възпрепятстване на работата на Съвета за сигурност на ООН. Общата ни сигурност се нуждае от съгласувани действия на международната общност, се допълва в текста. Отправен е призив за възобновяване на преговорите в Женева. Белгия изразява решимост да продължи борбата срещу безнаказаността на тежките престъпления и нарушенията на международното право в Сирия.
 
Японският премиер Шиндзо Абе каза пред репортери, че страната му подкрепя решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака край Дамаск, предаде ДПА. Същата позиция изрази и външният министър Таро Коно, който заяви, че Токио подкрепя решимостта на трите страни да не позволят използване на химическо оръжие. Тези, които го правят, трябва да бъдат наказани, посочи той.
 
Канада подкрепя ударите по Сирия, посочи в изявление премиерът Джъстин Трюдо, който подчертава, че виновниците за използването миналата седмица на химическо оръжие в Източна Гута трябва да бъдат изправени пред съда. Канада ще продължи да работи с международните си партньори за по-нататъшно разследване на използването на химически оръжия в Сирия, посочи Трюдо.

Италия ясно е показала на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия. Това съобщи днес премиерът Паоло Джентилони, предаде ТАСС. "Ракетният удар бе извършен от САЩ и някои европейски страни. Това са съюзнически страни, нашите връзки със САЩ са тесни и специални, но този път ние настоявахме и дадохме да се разбере, че не може да се подразбира, че ще има логистична помощ (от страна на Италия), че ударите биха могли да се извършват от територията (на нашата страна)", каза премиерът. Нанесените днес ракетни удари не бива да слагат началото на военен конфликт, заяви той. Сега не е време за ескалация, дошъл е моментът за дипломация, за да се даде на Сирия демокрация и плурализъм след седем години на страшен конфликт, посочи Джентилони.

САЩ, Великобритания и Франция удариха Дамаск
 
Канцлерът Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага след преизбирането й за четвърти мандат
БГНЕС


Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция" след предполагаемото нападение с химическо оръжие преди седмица в предградието на Дамаск - Дума, в което загинаха десетки хора, предадоха Франс прес и ДПА.
 
"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел. В четвъртък тя обяви, че Германия няма да участва във военни действия, напомня АФП.

Военната операция на САЩ, Великобритания Франция в Сирия е легитимна, съразмерна и прецизна, заяви тази сутрин френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес. "Химическата ескалация в Сирия не е приемлива", каза Льо Дриан, който направи изявление в Елисейския дворец заедно с министърката на отбраната Флоранс Парли.

Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС. „Разглеждаме ракетните удари в Сирия като еднократната военна операция и като възможност за предотвратяване на нови подобни химически атаки. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани“, каза Захариева.
 
Тя призова за деескалация на напрежението и изрази подкрепа за работата на ОЗХО. Захариева съобщи, че българската страна е била информирана за ракетните удари. Захариева не очаква ответен военен удар от страна на Русия.

Сирия осъди „варварската и брутална агресия“ на западните страни
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес.

"Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш. Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.
 
"Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш. Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право. Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН, отбелязва АФП. Гутериш призова страните членки на Съвета за сигурност да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.
 
Сирия в продължение на години се съпротивляваше на "терористична агресия" и беше ударена от западната военна операция в момент, когато имаше "шанс за мирно бъдеще", заяви във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. "Беше нанесен удар по столицата на суверенна държава, която от дълги години се опитва да оцелее насред терористична агресия и ударите дойдоха в момент, когато тя имаше шанс за мирно бъдеще", заяви Захарова, имайки предвид, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили си върнаха голяма част от териториите, които бяха държани от бунтовнически групи.
 
"Белият дом заяви, че убедеността му за извършена от Дамаск химическа атака се опира на "медийни съобщения за симптоми, видеоматериали, снимки и надеждна информация". След това изявление американските и другите западни медии трябва да разберат отговорността си за случващото се", заяви Захарова.

НАТО подкрепя прецизните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в комюнике, публикувано тази сутрин в Брюксел и цитирано от Франс прес.
 
"Подкрепям действията на САЩ, Великобритания и Франция срещу обектите за химически оръжия на сирийския режим", заяви шефът на НАТО. "Тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия. НАТО винаги осъжда продължаващата употреба на химически оръжия от Сирия като явно нарушение на международните норми и споразумения", заявява Столтенберг. НАТО не участва пряко в операциите на международната коалиция в Сирия, напомня Франс прес.

Войната на Съединените щати срещу Сирия няма да постигне целите си, заяви ливанското шиитско движение Хизбула, което е съюзник на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес. "Войната на Съединените щати срещу Сирия, срещу народите и освободителните движения, няма да постигне целите си", се казва в декларация на Хизбула. Проиранското шиитско движение остро осъди ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия и ги нарече въпиещо посегателство срещу териториалната цялост и народа на Сирия, съобщи ДПА.

Тереза Мей ще се отчита в понеделник пред британския парламент

Ударите в Сирия, начело на които са САЩ, са "важен сигнал" за Иран, Сирия и ливанската въоръжена групировка Хизбула, каза израелският министър Йоав Галант, цитиран от Ройтерс. Галант, който влиза в т.нар. кабинет по сигурността на Израел, написа в Туитър, че "използването на химическо оръжие е прекрачване на червена линия, което човечеството повече не може да толерира".
 
"Американската атака е важен сигнал към оста на злото - Иран, Сирия и Хизбула", каза Галант. Израел е бил предупреден, че ще бъдат нанесени удари по Сирия, каза израелски служител. Запитан колко по-рано, той каза за Ройтерс: "Мисля, че между 12 и 24 часа". В отговор на въпрос дали Израел е помогнал да се изберат целите, служителят, пожелал анонимност, заяви: "Доколкото знам, не". Участието на Иран в сирийския конфликт в подкрепа на Башар Асад безпокои Израел, който казва, че е в състояние да отблъсне всяка заплаха, отбелязва Ройтерс. Подкрепяната от Иран Хизбула, която разполага с голям арсенал от ракети, през 2006 г. води война с Израел.