Британският министър-председател Тереза Мей
Британският министър-председател Тереза Мей / БГНЕС
Има индикации, че сирийските власти имат химически оръжия и продължават да ги произвеждат, заяви Тереза Мей. Франция е публикувала разсекретен вариант на доклад на националното разузнаване с доказатества за химическата атака на сирийския режим в Дума
Британският премиера Тереза Мей заяви на пресконференция, че е било правилно и законно да нареди удари с крилати ракети срещу Сирия след химическото нападение срещу цивилни в сирийския град Дума, предадоха Ройтерс и Франс прес. Мей каза, че целта е да бъдат възпрени сирийските власти да употребяват занапред химически оръжия и да се изпрати сигнал към света, че употребата на такива оръжия е неприемлива.
 
"Беше и правилно, и законно да предприемем военни действия с нашите най-близки съюзници, за да се облекчат по-нататъшни човешки страдания, като се намалят способностите на сирийския режим да извършва химически атаки", каза министър-председателката, която днес ще говори пред парламента. "Тази колективна акция изпраща ясно послание: международната общност няма да стои настрана и няма да толерира употребата на химически оръжия. Това не беше намеса в гражданската война, нито имаше за цел смяна на режима. Това беше ограничен, прецизен и ефикасен удар с ясни граници. Въпреки че е в ход цялостна оценка на ударите, ние сме уверени в техния успех", продължи Тереза Мей.
 
Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 
На въпрос защо не се е консултирала с парламента преди да предприеме операцията, тя отвърна, че е било по съображения за сигурност. "Беше правилно да вземем тези мерки в момента, в който ги предприехме", добави тя. Доклади на разузнаването и на други източници сочат, че сирийското правителство стои зад атаката в Дума миналата седмица, каза Мей. "Надеждна разузнавателна информация сочи, че сирийски военни са координирали вероятната употреба на хлор в Дума на 7 април. Никоя друга групировка не е могла да извърши това нападение. Опозицията не използва нито хеликоптери, нито варелни бомби", подчерта британската министър председателка.
 
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви след ракетните нападения на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, че бомбите няма да донесат мир, предаде Ройтерс. "Бомбите няма да спасят човешки живот, нито ще донесат мир. Тези спорни от правна гледна точка действия крият риска от по-нататъшна ескалация - както призна самият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис - на един и без това ужасяващ конфликт и поради това прави (носенето на) реална отговорност за военни престъпления и използване на химическа оръжия по-малко вероятно, а не обратното.

Тереза Мей е готова да се присъедини към военни действия срещу Асад
 
Великобритания трябва да играе лидерска роля за постигане на примирие в конфликта, а не да приема указания от Вашингтон и да излага на опасност британските военнослужещи. Тереза Мей трябваше да поиска парламентарно одобрение, а не просто да следва Доналд Тръмп. Правителството трябва да направи всичко възможно да накара Русия и САЩ да приемат независимо разследване на ужасяващата химическа атака от миналата седмица под ръководството на ООН, за да може да бъде потърсена отговорност от виновните," каза Корбин, цитиран от Ройтерс.
 
Винс Кейбъл, лидер на Либералдемократическата партия заяви: "Възползването от успехите на един непостоянен в поведението си американски президент не може да бъде заместител на предоставянето на мандат от Камарата на общините. Премиерът можеше и трябваше да свика извънредно заседание на парламента през седмицата и преди да действа, да потърси одобрението на депутатите". Според Никола Стърджън, регионален премиер на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия, "въздушните удари на САЩ и Великобритания не водят до уреждане на ситуацията в Сирия в миналото и не съм убедена, че и този път ще доведат".
 
Британският премиер Тереза Мей е трябвало да действа, когато е наредила ракетния удар по Сирия, а в понеделник тя ще се отчете пред парламента. Това заяви пред радио Би Би Си министърът на отбраната на Обединеното кралство Гавин Уилямсън, цитиран от Ройтерс.
БТА