/ Thinkstockphotos
Новата военна ядрена политика на САЩ "приближава човечеството към унищожението", заяви в Twitter иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от АФП.

В петък САЩ обявиха, че искат да се сдобият с нови ядрени оръжия с малка мощност и аргументираха това с ядреното превъоръжаване на Русия. Решението породи опасения от нова надпревара във въоръжаването и нараснал риск от ядрен конфликт.

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

Тази политика "отразява растяща зависимост от ядрените бомби, в нарушение на ДНЯО" (Договора за неразпространение на ядрените оръжия), заяви Зариф.

"Упорството на (президента на САЩ Доналд) Тръмп да убие" иранското ядрено споразумение "произтича от същото опасно безразсъдство", добавя Зариф за сключеното през юли 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма между големите сили и Техеран.

САЩ възнамеряват да създадат нова ядрена бойна глава „за възпиране на Русия“?

Тръмп критикува това споразумение и заплашва да изтегли САЩ от него до средата на април. Защитниците на текста, особено европейците, уверяват, че то е най-добрият начин да се предотврати сдобиването на Иран с ядрено оръжие, отбелязва АФП.

Иранският президент Хасан Рохани също осъди позицията на САЩ.

Иран и Сирия осъдиха позицията на Тръмп по ядреното споразумение

"Вижте колко безочливо САЩ заплашват Русия с нови ядрени оръжия. Може ли при това положение една държава да каже, че сме в период на мир и че не ни трябва отбранителен капацитет?", попита Рохани в реч по телевизията.
БТА