/ БГНЕС
Преди половин година Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел
Новото посолство на САЩ в Ерусалим ще започне работа с първоначален персонал от поне 50 души, заявиха американски правителствени служители, цитирани от АП.
 
Предвижда се посолството да бъде открито в понеделник. То се премества в Ерусалим в съответствие с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел. Досега дипломатическата мисия беше в Тел Авив.
 

БГНЕС


САЩ откриват посолството си в Ерусалим още през май

Очаква се на откриването да присъстват около 800 гости. Според служители американската делегация не планира да се среща с палестински представители. Първоначалният персонал на посолството ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители, които вече работят на място.
 

БГНЕС


Германското външно министерство посъветва днес хората, които пътуват, да избягват да посещават Стария град на Ерусалим поне до вторник заради очаквани протести срещу откриването на новото американско посолство, посочва ДПА. "Не могат да се изключат съпроводени с насилие размирици в Ерусалим, на Западния бряг и в Ивицата Газа", заяви министерството.
 
То препоръча на пътуващите да не ходят до вторник на мястото, известно сред евреите като Храмовия хълм, а сред мюсюлманите - като Благородното светилище, както и в района около Дамаската порта. Очаква се хиляди хора да протестират в палестинските територии срещу спорното откриване на посолството на САЩ в Ерусалим.
 

БГНЕС


През декември 2017-а Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Откриването на новото посолство става шест месеца, след като Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел. Израелското правителство посрещна решението със силно одобрение, палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на своя бъдеща държава, реагираха с възмущение, а Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

ООН с единодушие осъди признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел
 

БГНЕС


Освен откриването на посолството са планирани редица значими събития и възпоменания в идните дни, включително за 70-ата годишнина от създаването на Израел. Очакват се и още протести.
БТА