ООН
ООН / БГНЕС
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

САЩ наложи вето върху резолюция на ООН против признаването на Ерусалим за столица
 
Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Тръмп плаши да спре помощта за страните, които са срещу решението му за Ерусалим
 
Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.
 
ТАСС посочва, че деветте страни, гласували с "против", са Съединените щати, Израел, Гватемала, Хондурас, Того, Маршаловите острови, Микронезия, Науру и Палау.

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

 
20 държави пък изобщо не са участвали във вота. Сред тях са Украйна, Грузия, Молдова, Мианма, Монголия, Демократична република Конго и Централноафриканската република.
 
На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Ислямска държава с ужасяващи заплахи към САЩ заради Йерусалим (СНИМКА)
 
Междувременно Израел отхвърли гласуването в ООН на резолюцията, призоваваща САЩ да оттеглят решението си да признаят Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.
 
"Израел отхвърля решението на ООН и същевременно е удовлетворен от факта, че много страни не са гласували в подкрепа на това решение", посочва в изявление канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
 
"Израел благодари на американския президент Доналд Тръмп за недвусмислената позиция в полза на Ерусалим и на страните, гласували редом с Израел и с истината", се казва в текста.
 
Статутът на Ерусалим е въпрос, който трябва да се обсъди в рамките на близкоизточния мирен процес, а не да се определя от трета страна, заяви в Туитър германското външно министерство, цитирано от ТАСС. "Статутът на Ерусалим трябва да се изясни в рамките на преговори между двете страни. Решението не бива да се определя отвън. Точно по тази причина днес гласувахме за резолюцията на ООН, която съответства на нашата позиция", обясни министерството позицията на Германия.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.
БТА