Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати признават Ерусалим за столица на Израел. В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции.
 
С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и потенциално заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери, коментира Ройтерс.

Новината, че САЩ признава Йерусалим за столица на Израел, разбуни духовете

Доналд Тръмп
БГНЕС

Тръмп каза, че според него това решение е отдавна закъсняло и то е „признаване на действителността“.
 
„Много президенти са казвали, че искат да направят нещо и не го направиха“, заяви той.

 ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим
 
 
President Trump to make statement

We’re at the White House where President Trump is expected to make a major announcement regarding the US embassy in Israel

Публикувахте от CNN в 6 декември 2017 г.

По думите му отлагането на признаването на Ерусалим за израелска столица с нищо не е допринесло за постигането на мир. Тръмп добави, че все още желае да има мирно споразумение между израелци и палестинци, защото това ще бъде от "голямо значение" за двата народа.

Той подчерта, че според САЩ конкретните граници на израелския суверенитет в Ерусалим трябва да са предмет на заключителните преговори за статута на града.

Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на Тръмп като „историческо“ и призова и други държави да последват този пример, като преместят посолствата си в Йерусалим.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, след съобщението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерасулим като столица на Израел, предаде Франс прес.

Израел САЩ
БГНЕС

С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия“, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.
 
Лидерът на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания заклейми решението на Тръмп и каза, че то „няма да промени фактите на историята и географията“.

Израел САЩ
БГНЕС

Ердоган: Ерусалим е червена линия за мюсюлманите, може да стане голяма катастрофа

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че винаги се е обявявал против „едностранни марки, които биха заплашили шансовете за мир за израелци и палестинци“.
 
„Решението за две държави няма алтернатива“, каза Гутериш относно идеята за съвместно съществуване на израелска и палестинска държава.

Израел САЩ
БГНЕС


МВнР: Статутът на Йерусалим следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир

Статутът на Ерусалим беше сред най-трудните за решаване проблеми в близкоизточния конфликт. Израелците смятат града за своя извечна и неделима столица, а палестинците желаят столицата на бъдещата им държава да бъде в източната част на града, която от 1967 г. е под израелска окупация, припомни Ройтерс.
 
Решението на Тръмп вероятно ще бъде приветствано от консерваторите и християните евангелисти от Републиканската партия, които имат голям дял в политическата му база. Освен това признаването на Ерусалим за столица на еврейската държава бе предизборно обещание на Тръмп.
 
Решението му се базира на американски закон от 1995 г., който изисква САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Но неговите предшественици в Белия дом - Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама - последователно отлагаха прилагането на този закон, за да избегнат допълнително напрежение в Близкия изток.

Какво може да последва от тук нататък?