/ Sofia Photo Agency, архив
Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщи пресцентърът на МВнР.
 
Тази позиция идва като реакция на новината, че президентът Доналд Тръмп по-рано обяви, че Съединените щати признават Йерусалим за столица на Израел.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
 
В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции.

Новината, че САЩ признава Йерусалим за столица на Израел, разбуни духовете
 
Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес“, посочват още в позицията от министерството.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим
 
От Външното ни министерство допълват още, че в качеството си на страна членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с "Квартета" за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.