/ БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати признават Йерусалим за столица на Израел. В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции.
 
Това разбуни духовете по света и реакциите не закъсняха.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
 
Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, предаде Франс прес.
 
„С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия“, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим
 
Палестинското движение Хамас заяви, че решението на американския президент отваря вратите на ада за американските интереси в региона, предаде Франс прес.
 
Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици.

Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада
 
Правителството на Йордания, страната пазителка на мюсюлманските светини в Йерусалим, заклейми като нарушение на международното право решението на Тръмп.
 
„Решението на американския президент да признае Йерусалим като столица на Израел и да премести посолството на САЩ в този град е нарушение на международното право и на устава на ООН“, заяви в Аман правителственият говорител Мохамед Мумени, цитиран от Франс прес.
 
Турция смята решението на Тръмп за безотговорно, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Франс прес.
 
Осъждаме безотговорната декларация на американската администрация. Това решение противоречи на нормите на международното право и на резолюциите на ООН“, заяви той в Туитър.

Ердоган: Йерусалим е червена линия за мюсюлманите, може да стане голяма катастрофа
 
Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и отправи призив за избягване на насилието на всяка цена, предаде Франс прес.
 
„За момента апелирам за спокойствие, сдържаност и отговорност от страна на всички", заяви Макрон на пресконференция в Алжир.
 
„Трябва на всяка цена да избегнем насилието и да стимулираме диалога. Франция е готова, заедно със своите партньори, да предприеме всички полезни инициативи в този смисъл", подчерта президентът, цитиран от Франс прес.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че правителството ѝ не подкрепя решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес.
 
Германското правителство не "подкрепя тази позиция, защото статутът на Ерусалим трябва да се обсъжда в рамките на решението с две държави, заяви Меркел, цитирана в Туитър от говорителя й Щефен Зайберт.
 
Уреждането на близкоизточния конфликт на базата на принципа за мирно съвместно съществуване на две държави, Израел и Палестина, е официална позиция на Берлин, отбелязва ТАСС.

Какви може да са последиците?
 
Статутът на Йерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между израелци и палестинци, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, като напомни, че винаги е бил против всякакво едностранно действие, предаде Франс прес.
 
Няма алтернатива на решението по формулата на "двете държави", с "Йерусалим като столица на Израел и на Палестина", добави той.
БТА