/ Thinkstockphotos
Признаване на Ерусалим за столица на Израел от правителството на Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, предупреди снощи лидерът на Арабската лига, предаде Франс прес.

Тръмп обмисля промяна в политиката, която може да разпали ново напрежение

"Жалко, че някои настояват прилагането на тази стъпка, без изобщо да се вземат предвид опасностите, които тя представлява за стабилността в Близкия изток и целия свят", заяви пред журналисти в Кайро генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Йордания също предупреди вчера президента Тръмп до какви опасни последици може да доведе такъв ход от негова страна, на фона на спекулациите, че той може да се произнесе по въпроса още тази седмица, предаде ДПА.

Тръмп в дилема за посолството на САЩ в Израел

"Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, ще увеличи напрежението и ще опропасти усилията за постигане на мир", написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

 
БТА